Miss Suomi voittajia

Missikisoilla on hyvin vahvat ja pitkät perinteet Suomessa ja ensimmäinen Miss Suomi -kilpailu järjestettiinkin jo vuonna 1931, jonka jälkeen kisoja on ollut liki vuosittain. Taukoa on ollut ainoastaan talvisodan aikaan vuonna 1940 sekä jatkosodan aikaan vuosina 1942 – 1944. Kilpailuissa on ensin karsivia osakilpailuja, semifinaaleita, joista sitten valitaan ne onnelliset kilpailijattaret, jotka lopulta pääsevät finaaliin taistelemaan Miss Suomen tittelistä. Tuomareina kisoissa toimii eri alojen asiantuntijoita. Tuomaristossa tulee olla molempien sukupuolien edustajia sekä yksi lehdistön edustaja. Lopputulokseen ei kuitenkaan vaikuta vain pelkkä tuomaristo, vaan kuka tahansa saa antaa äänensä puhelinäänestyksessä.

Suomesta maailmalle

beauty_contestMiss Suomi kilpailun voittajat eivät saa elämää muuttavia rahapalkintoja, vaan voittoina on lähinnä vain pieniä summia. Voittajat kuitenkin keräävät mukavan omaisuuden tekemällä erilaisia juontotöitä ja mallinhommia. Voittaja pääsee myös edustamaan Suomea vuosittain järjestettävään Miss Maailma kilpailuun. Monta missiä onkin vuosien saatossa ehditty kruunaamaan ja osa heistä on syystä tai toisesta jäänyt paremmin mieleen kuin muut.

Bea Toivonen

Keravalainen Bea Toivonen kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2014. Bea on ollut tuttu kasvo tv:ssä jo ennen missiksi tuloaankin. Hän jopa osallistui Dancing on Ice -jäätanssiohjelmaan vain vuotta ennen missin kruunun voittoa. Toivosen voisi sanoa kasvaneen valokeilassa, sillä hänen isänsä on tunnettu kilpa-autoilija Harri Toivonen. Hänen äitinsä Marja Kinnunen on puolestaan myös aikanaan kruunattu Miss Suomeksi. Näyttää siltä, että Bea on menestyksekkäästi kulkenut äitinsä jalanjälkiä.

Sara Chafak

Mallina työskennellyt Sara Chafak voitti missikilpailun vuonna 2012. Chafakin eksoottinen ulkonäkö on periytynyt hänen suomalaisäidiltään ja marokkolaistaustaiselta isältään. Kauniin ulkokuoren lisäksi Saralla ollut menestystä on myös hyvänä pokerinpelaajana. Hän on aikaisemmin pelannut pienempiä turnauksia, jotka on järjestetty Helsingissä. Sittemmin hän on pelannut myös Estrellas Poker Tourin (1000€+100€) pääturnauksessa Casino Barcelonassa PokerStarsin sponsoroimana. Sara Chafak valittiin mukaan myös Shark Cage –ohjelmaan, jossa pelataan miljoonasta dollarista ja, jossa vastustajina on maailman parhaita pokerin pelaajia. Voit lukea täältä nettipokerin suurimmista turnauksista.

Anne Pohtamo

Yleisön ihannetyttö Anne Pohtamo valittiin Suomen kauneimmaksi vuonna 1975. Hän menestyi myös Suomen rajojen ulkopuolella, sillä hänet valittiin Miss Universumiksi samana vuonna. Hän meni naimisiin nuoruudenrakkautensa Arto Hietasen kanssa ja he saivat neljä lasta. Sittemmin tämä helsinkiläinen juontaja, yrittäjä ja evankelista onkin ehtinyt tehdä kaikenlaista. Hän oli jopa ehdolla vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, mutta ei kuitenkaan tullut valituksi sillä kertaa.

Armi Kuusela

Armi Kuusela tuli Suomen neidoksi vain 17-vuotiaana vuonna 1952. Vuosi oli historiallinen siinäkin mielessä, että silloin järjestettiin ensimmäiset vaatetusyhtiö Pacific Mills perustamat Miss Universum kilpailut, jotka hän myös ajattomalla kauneudellaan voitti. Voitto ei ollut ainutkertainen vain hänelle, vaan koko sotien ja pula-ajan koettelemalle Suomelle. Kuusela nosti voitollaan Suomen maailmankartalle aivan uudella tavalla.Myöhemmin Armi Kuusela esiintyi yhdessä Tauno Palon kanssa elokuvassa Maailman kaunein tyttö. Sittemmin hän meni naimisiin Filippiiniläisen liikemiehen kanssa ja sai viisi lasta. Armi jopa esiintyi kahdessa filippiiniläisessä elokuvassa! Hän oppi myös puhumaan tagalogin kieltä, joka on yksi tärkeimmistä Filippiineillä puhuttavista kielistä.beauty_contestMiehensä menehdyttyä hän meni uusiin naimisiin amerikkalaisen diplomaatin kanssa. Diplomaattimiehensä kanssa hän ehti asua Espanjassa ja Turkissa, kunnes perhe vihdoin asettui Kaliforniaan. Kauneus taitaa kulkea suvussa, sillä toinen Armin tyttäristä valittiin Miss Filippiineiksi vuonna 1974.

Lola Wallinkoski (os. Odusoga)

Turkulaisen Lola Odusogan äiti on suomalainen ja isä nigerialainen. Wallinkoski kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 1996, mutta hän on menestynyt muissakin kauneuskilpailuissa. Esimerkiksi hän sijoittui kolmanneksi Miss Universum kilpailuissa ja vuotta myöhemmin hänestä tuli Miss Skandinavia. Lola avioitui Jarkko Wallinkosken kanssa ja heillä on kaksi lasta. Missiksi tulonsa jälkeen hän on pysytellyt julkisuudessa esiintyessään mm. mainoksissa sekä juontajana useissa tv-ohjelmissa. Hän on juontanut mm. Suomen kaamein kämppä -ohjelmaa vuosina 2011 – 2012. Hänellä oli myös rooli 2012 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Vares – Pimeyden tango.

Armi Aavikko

Armi Aavikko valittiin Miss Suomeksi vuonna 1977. Armi muistetaankin parhaiten laulavana missinä, kun hän samana vuonna alkoi yhteistyöhön Dannyn eli oikealta nimeltään Ilkka Lipsasen kanssa. He kiersivät lukuisia tanssipaikkoja ympäri Suomen ja esiintyivät risteilylaivoilla. Yhdessä laulettu Tahdon sulle olla hellä ylsi jopa kultasingleksi. He esiintyivät duona monta vuotta ja levyttivät useita levyjä yhdessä.