Herkkuja Suomesta

Kun kuulee sanaparin suomalainen ruoka, mieleen tulvahtaa ensimmäisenä ruisleipä, mustamakkara ja mämmi – nuo rukiiset, pelottavan näköiset herkkumme. Suomalainen ruoka on kuitenkin paljon muutakin, mutta myönnettäköön että vilja näyttelee suurta roolia ruokakulttuurissamme. Edelleen myös juurekset, peruna ja kaali ovat suosittuja raaka-aineita.

Itäsuomalaiseen ruokaperinteeseen on antanut vahvan vaikutteensa venäläinen keittiö. Sen perintönä Savonlinna–Lappeenranta – akselilla, ja hieman kauempanakin, herkutellaan liha- tai kasvitäytteisillä piirakoilla. Marjoista puolestaan leivotaan makeita piirakoita, kuten esimerkiksi mustikkarättänää (tunnetaan myös nimellä rönttönen), eli ruiskuoressa paistettua mustikkapiirakkaa. Eikä myöskään voi unohtaa savolaista kansallisherkkuamme, kalakukkoa, joka sisältää rukiiseen pohjaan leivottua silavaa ja pikkukalaa – ahventa tai muikkua.

Länttä kohden siirryttäessä Hämeessä sekoittuvat lännen ja idän erikoisuudet mutta perinteiset happamat piimäjuustot ovat kuitenkin alueen oma erikoisuus. Veripohjaiset ruokalajimme juontavat juurensa Pohjanmaalle, jossa on ollut runsaasti karjaa. Suomalainen klassikko, verilettu, on sekin peräisin pohjalaisesta ruokaperinteestä.

Suomalaisen ruoan kulmakiviä ovat perinteisesti olleet perunan lisäksi juurekset ja kaali. Suomalaisessa ruoassa ovat myös tärkeässä roolissa metsän antimet: marjat ja sienet, sekä riista. Puhtaasta luonnosta onkin hyvä käydä noutamassa runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja sisältäviä sieniä ja marjoja. Vapaana kasvaneen riistan liha on erityisen hyvää, eikä huonoa omatuntoa tarvitse potea.

Modernit tendenssit ja maailman ruokatrendit saavuttavat myös suomalaiset ruoanlaittajat nykyisin nopeasti. Kuitenkin tuntuu siltä, että perinteiset suomalaiset maut ovat pitäneet pintansa tai jopa nostaneet suosiotaan viime aikoina. Lieneekö yleisellä maailmantalouden tilanteella asiaan oma vaikutuksensa vai liekö sattumaa. Kukapa tietää, mutta aito suomalainen ruoka on parhaimmillaan puhdasta, tuoretta ja yksinkertaisuudessaan herkullista!